De kunstenaar digitaal in de klas: seksualiteit
Videobellen met een kunstenaar
In het onderwijs is seksualiteit een onderbelicht thema, terwijl de ervaringen met seksualiteit enorm uiteenlopen. Docenten vinden het vaak een lastig onderwerp om aan te snijden en weten niet waar ze moeten starten. De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit helpt hierbij. In het project gaan leerlingen op middelbare scholen en mbo-instellingen op verschillende plekken in Nederland digitaal in gesprek met een kunstenaar over seksualiteit. Door met de kunstenaar te videobellen krijgen zij een kijkje in diens werkplek en maken zij op een laagdrempelige manier kennis met het werk van de kunstenaar.
Contact met kunstenaars
De Kunstenaar Digitaal in de Klas: Seksualiteit biedt docenten handvatten. Door leerlingen samen met kunstenaars het onderwerp seksualiteit te laten onderzoeken wordt dit een bespreekbaar thema en ervaren leerlingen de diversiteit van seksualiteit in hun eigen klas. In het initiatief van Artist is Present wordt samengewerkt met verschillende kunstenaars, waaronder Pleun van Dijk, Viviane Sassen, Diane Gheorghiu, Milane Naef en Laura a Dima. De jongeren krijgen naast contact met de kunstenaars de keuze uit vijf opdrachten, ontworpen vanuit het werk van de bovengenoemde kunstenaars. In vier fases doorlopen de leerlingen vervolgens een creatief proces en maken een werk over gender, vooroordelen, seksuele/ romantische voorkeur, body positivity, fat shaming, social media, aanraking, groepsdruk, sexting of catcalling.
Waarom steunt Fonds 21 dit project?
De thematiek van het project is urgent. De vraag om betere seksuele vorming in het onderwijs groeit enorm dankzij de media-aandacht omtrent seksueel geweld, feminisme, seksuele oriëntatie en meer. Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren om, ook binnen de muren van scholen, een samenleving te creëren die meer inclusief en gelijk is. De betrokken kunstenaars laten in hun werk op originele wijze de diversiteit van het thema seksualiteit zien, wat terugkomt in de opdrachten in de klas.
Dit project maakt onderdeel uit van het dossier: