De Asielzoekmachine
Crossmediaal onderzoek naar asielbeleid Nederland
De Asielzoekmachine onderzoekt asielbeleid in Nederland. Hoe werkt het? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? De Asielzoekmachine heeft tot doel om iedereen - vluchtelingen, burgers, beleidsuitvoerders en criticasters - mee te laten denken over de vormgeving van het asielbeleid.
Interdisciplinair
De Asielzoekmachine is een initiatief van journalisten Eefje Blankevoort en Els van Driel. Aan dit veelomvattende, crossmediale project werken zij met een groot interdisciplinair team van documentairemakers, journalisten, kunstenaars, ontwerpers, webbouwers en tentoonstellingsmakers, maar ook samen met de mensen die direct met het asielbeleid te maken hebben: van asielzoekers en belangenorganisaties tot ambtenaren van de IND en Dienst Terugkeer en Vertrek.
Programma
De Asielzoekmachine is op 30 maart 2016 gelanceerd in Amsterdam en omvat een webdocumentaire, een televisie- en radiodocumentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten in het hele land. De slotbijeenkomst in Den Haag op 20 juni bestaat uit een verslag van de denkkracht uit de Nederlandse samenleving aan de Nederlandse politiek en maatschappelijke organisaties.
Waarom steunt Fonds 21 dit project?
De Asielzoekmachine is een zeer veelomvattend project, met een hoge urgentie en sterke maatschappelijke relevantie. Het is een project op het raakvlak van onderzoeksjournalistiek, documentairefilm, fotografie, beeldende kunst, interactieve media en burgerparticipatie. De multidisciplinaire en transmediale aanpak en vorm zijn vernieuwend en essentieel om daadwerkelijk maatschappelijke impact te kunnen bewerkstelligen. De makers geven zo een breed publiek de kans een gefundeerde mening over het asielbeleid te vormen.