woensdag 2 april 2025

Verslag kennismakingsbijeenkomst grassroots-organisaties

Op woensdag 12 maart nodigde Fonds 21 vijftien organisaties, voornamelijk grassroots-initiatieven, uit op ons kantoor voor een bijeenkomst waarin kennismaking, uitwisseling en verbinding centraal stonden. Aanwezig waren Backbone, Black Men Talk, Caribbean Street Party, Foundation, House of Vineyard, JP Vision, Keep t Real, Keti Koti Utrecht, Play Mental, Simply Stories, Solid Ground Movement, Stichting Jongeren Die het Kunnen, Stichting Mens, The Gathering en ZoisZuidoost. Het zijn organisaties die zijn ontstaan van onderop, vaak uit een directe behoefte binnen een gemeenschap. Ze zijn lokaal geworteld, werken laagdrempelig en geven ze een stem aan groepen die anders minder gehoord worden. Onder leiding van moderator Martin van Engel gingen we met elkaar in gesprek over het aanvragen bij fondsen, deelden we ervaringen en verkenden we in gezamenlijkheid hoe Fonds 21 beter kan aansluiten bij de behoeften van dergelijke organisaties.

 

Opening

De middag werd geopend door Henk Christophersen. In zijn welkomstwoord vertelde hij kort over Fonds 21 en onze rol als maatschappelijk betrokken fonds. Hij ging in op ons donatiebudget en hoe we dat inzetten om initiatieven te ondersteunen binnen onze drie pijlers: Kunst & Cultuur, Jongeren & Maatschappij, en Kunst & Educatie.

Henk benadrukte dat Fonds 21 het belangrijk vindt om een breed scala aan organisaties te bereiken, inclusief initiatieven die ons misschien niet vanzelfsprekend weten te vinden. Hij onderstreepte dat we als fonds midden in de samenleving willen staan en dat het essentieel is om te blijven leren hoe we dit het beste kunnen doen. Daarom was deze bijeenkomst een waardevolle gelegenheid om elkaar te leren kennen.

 

 

Toelichting door Mirelda Presierie

Na de opening nam Mirelda Presierie, adviseur bij Fonds 21 en organisator van deze bijeenkomst, het woord. Zij lichtte het doel van de middag toe. Mirelda legde uit dat deze bijeenkomst niet alleen bedoeld was om Fonds 21 beter te leren kennen, maar vooral om ervaringen uit te wisselen en met elkaar in gesprek te gaan. “We willen leren van jullie ervaringen,” gaf ze aan. “Welke drempels ervaren jullie bij het aanvragen van fondsen en hoe kunnen wij jullie beter ondersteunen?”

Daarnaast was deze middag ook bedoeld om netwerken te versterken. Mirelda moedigde de aanwezigen aan om niet alleen met Fonds 21, maar ook met elkaar in gesprek te gaan om kennis te delen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.

 

 

Pitches en gesprekken

Vervolgens gaf Martin van Engel als moderator het woord aan de aanwezige organisaties. Elke organisatie kreeg vijf minuten de tijd voor een korte pitch. In deze pitches vertelden zij wie ze zijn, wat hun organisatie doet en welke ervaringen zij hebben met fondsenwerving. Ook deelden zij welke obstakels zij ervaren bij het aanvragen bij de fondsen en hoe Fonds 21 hier volgens hen beter op kan inspelen. 

 

De pitches brachten niet alleen waardevolle inzichten naar boven, maar leidden ook tot interessante gesprekken. Zowel adviseurs van Fonds 21 als de andere aanwezigen stelden vragen, wat zorgde voor een open en constructieve dialoog. Het gaf de bijeenkomst een dynamisch karakter en maakte duidelijk dat veel organisaties met soortgelijke uitdagingen te maken hebben.

 

 

Inzichten en leerpunten

Uit de gesprekken kwamen verschillende verbeterpunten naar voren. In grote lijnen werd duidelijk dat het aanvraagproces van Fonds 21 op punten toegankelijker kan. Met name de communicatie over ons beleid bleek niet altijd helder. Termen en definities kunnen soms verwarrend zijn, waardoor organisaties niet altijd goed begrijpen waar zij met hun projectaanvraag aan moeten voldoen.

 

Daarnaast werd aangegeven dat de drempel om contact met Fonds 21 op te nemen soms als hoog wordt ervaren. Dit geldt zowel voor vragen voorafgaand aan een aanvraag als voor het verkrijgen van toelichting bij een afwijzing. Het besef dat de bal vaak te veel bij de aanvrager ligt, gaf ons waardevolle inzichten om dit te verbeteren.

 

 

Afsluiting en borrel

Na de pitches en gesprekken was er tijdens de borrel volop gelegenheid om verder te praten. Dit informele moment werd goed benut; er werd volop genetwerkt, contactgegevens uitgewisseld en ervaringen gedeeld. Het was inspirerend om te zien hoe betrokken en gemotiveerd de aanwezigen waren om niet alleen hun eigen projecten verder te brengen, maar ook elkaar te ondersteunen en te inspireren.

 

 

Conclusie

We kijken met veel plezier terug op deze middag. De openheid en betrokkenheid van de aanwezige organisaties hebben ons waardevolle inzichten gegeven waar we mee aan de slag gaan. We willen iedereen bedanken voor hun tijd, inbreng en enthousiasme. Deze bijeenkomst is voor ons niet alleen een leerzaam moment geweest, maar ook een belangrijke stap om beter aan te sluiten bij de behoeften van verschillende organisaties.We kijken ernaar uit om de gesprekken voort te zetten en samen verder te bouwen aan een samenleving waarin kunst, cultuur en maatschappelijke initiatieven voor iedereen toegankelijk zijn.