dinsdag 16 juli 2024

Fonds 21 lanceert jongerenraad

Foto: Noah Bakker

Fonds 21 is gestart met een pilot voor een jongerenraad, die vervolgens als vast onderdeel van de organisatie zal worden voortgezet. Met deze stap versterken we onze toewijding aan jongeren, die onze belangrijkste doelgroep vormen. De jongerenraad van Fonds 21 is een platform dat jongeren een actieve en structurele stem geeft in onze organisatie en besluitvormingsprocessen. De jongerenraad is betrokken bij diverse activiteiten en projecten. De jongeren werken bijvoorbeeld mee aan het aanscherpen van ons beleid, leggen projectbezoeken af, nemen deel aan vergaderingen, en ontwikkelen nieuwe initiatieven ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van jongeren.

Jongeren als belangrijkste doelgroep

Fonds 21 let er bij elke aanvraag scherp op of en hoe jongeren worden betrokken bij zowel de ontwikkeling als de uitvoering van het project. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we dezelfde betrokkenheid binnen onze eigen organisatie terug willen zien. Daarom zijn we in 2023 begonnen met het opzetten van een jongerenraad, met als doel jongeren structueel een stem te geven in ons beleid en onze besluitvorming. Onder begeleiding van de Nationale Jeugdraad (NJR) en in samenwerking met een groep jongeren hebben we de afgelopen periode meerdere ontwerpsessies georganiseerd om de wensen en behoeften van de jongeren in kaart te brengen. Deze co-creatiesessies leverden waardevolle ideeën en suggesties op die hebben geleid tot een pilotprogramma dat in de zomer van 2024 van start is gegaan en een looptijd heeft van acht weken. In deze periode werkt een groep van acht jongeren gemiddeld 6-8 uur per week samen in een zelfsturend team, ondersteund door een vaste begeleider vanuit Fonds 21 en met de NJR als klankbord.

Pilot

De selectie van de acht jongeren die deelnemen aan de pilot is gebaseerd op criteria zoals motivatie, diversiteit in achtergrond, en specifieke vaardigheden. Met deze aanpak streven we ernaar dat de raad een representatieve afspiegeling is van de jongeren die we in de uitvoering van ons beleid willen bereiken en ondersteunen. Elk lid van de jongerenraad heeft specifieke taken, zoals het vormgeven van een toekomstvisie, bijdragen aan beleidsontwikkeling, creëren van visuele content, en opzetten en onderhouden van de jongerencommunity. De resultaten van de pilot zullen na de zomer worden geëvalueerd, waarna de jongerenraad in het najaar als vast onderdeel van de organisatie zal worden voortgezet. Hiermee maakt Fonds 21 een duurzame stap in de richting van jongerenparticipatie, met als doel hun betrokkenheid en invloed binnen het fonds te vergroten.

Meerwaarde

De jongerenraad is van meerwaarde voor zowel Fonds 21 als de jongeren zelf. Voor Fonds 21 zorgt de raad voor een directe lijn naar de doelgroep, wat bijdraagt aan een beter inzicht in hun belevingswereld. Hierdoor kunnen projecten beter afgestemd worden en wordt de relevantie en impact vergroot. Voor de jongeren biedt de raad een platform om hun stem te laten horen, hun vaardigheden te ontwikkelen en invloed uit te oefenen op beslissingen die hen aangaan. De samenwerking tussen jongeren en het fonds creëert een stimulerende werkomgeving waarin creativiteit en vernieuwing centraal staan.

Contact

Benieuwd naar de leden van de jongerenraad en waar ze zich mee bezighouden? De jongerenraad van Fonds 21 heeft een eigen pagina die hier te vinden is. Voor vragen, opmerkingen of meer informatie over de jongerenraad van Fonds 21 kunt u contact opnemen met Leyla Çinibulak via 030 - 23 37 600 of leyla.cinibulak@fonds21.nl.