dinsdag 16 juli 2024

Kunsteducatie voor mbo'ers: twee inspirerende projecten

Fonds 21 wil dat mbo-studenten binnen kunsteducatieprojecten de aandacht krijgen die ze verdienen. Het is een groep die vaak buiten beeld blijft bij culturele instellingen, terwijl de beroeps- en persoonlijke vaardigheden die door kunsteducatie worden opgedaan ontzettend waardevol zijn. Een groot deel van deze studenten komt in hun dagelijks leven vaak niet of nauwelijks in contact komt met professionele kunst. Fonds 21 wil hier verandering in brengen. Met het programma ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’ roepen we culturele instellingen op om plannen te ontwikkelen waarmee zij kunst toegankelijk en betekenisvol maken voor mbo-studenten. Doel van het programma is om mbo-jongeren te enthousiasmeren voor kunst en een bijdrage te leveren aan de toename van het aantal bezoeken van deze groep aan kunstinstellingen.

Point of View

Fonds 21 is er trots op inspirerende projecten te kunnen ondersteunen die zich specifiek richten op mbo-studenten. Een actueel voorbeeld hiervan is Point of View - Teekenschool Take Over van het Rijksmuseum waar tien mbo-studenten uit heel Nederland, onder begeleiding van fotograaf Bete van Meeuwen, het thema gender hebben verkend. Tijdens vijf intensieve sessies hebben ze gesproken, geschreven en elkaar gefotografeerd om hun visie op gender vast te leggen. De resultaten hiervan hebben een prominente plek gekregen in de tentoonstelling Point of View die deze zomer te zien is in het Rijksmuseum.

IDFA x Mediacollege

Een ander actueel project is de samenwerking van IDFA met het Mediacollege Amsterdam, waar mbo-studenten onder leiding van documentairemaker Cassandra Offenberg en docent Ernst Herstel speciale filmlessen volgden in Het Documentaire Paviljoen. Gedreven door hun ambitie om filmmaker te worden, kozen deze studenten voor dit extracurriculaire vak om zich verder te ontwikkelen en het werkveld te verkennen. Hun documentaires, waaronder "De Kracht van Vinyl" en "Gewoon Leven!", werden met groot enthousiasme ontvangen tijdens een feestelijke première op dinsdag 9 juli. IDFA sprak lovende woorden over de professionaliteit en het talent van deze jonge filmmakers, en wij zijn trots dat Fonds 21 heeft bijgedragen aan dit succesvolle project.

Focus op mbo-student

Fonds 21 blijft extra aandacht houden voor de mbo-student als doelgroep. We blijven ons inzetten om meer inspirerende kunsteducatieprojecten mogelijk te maken en moedigen culturele instellingen aan om aanbod te ontwikkelen voor deze groep. Zo zorgen we ervoor dat mbo-studenten de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te genieten van kunst.


Dit nieuwsbericht maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunsteducatie voor mbo'ers