woensdag 3 november 2021

Fonds 21 EXTRA investeert samen met Eye Filmmuseum in Programmeurs van de Toekomst

Foto: Mark_Haddon

Eye Filmmuseum start met Programmeurs van de Toekomst, een opleidingstraject voor een nieuwe, diverse en jonge generatie programmeurs op het gebied van film en de kunst van het bewegend beeld. Eye wil zo de filmcollectie en het museum openstellen voor nieuwe perspectieven en vertellers. Programmeurs van de Toekomst is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 891.967 euro van Fonds 21 EXTRA.

Programmeurs van de Toekomst

Programmeurs van de Toekomst geeft deze programmeurs in opleiding de gelegenheid om events, programma’s en reeksen samen te stellen.
Van september 2022 tot en met juli 2025 zullen elk jaar drie nieuwe programmeurs worden opgeleid en in dienst genomen. Deze programmeurs krijgen een uitgebalanceerd traject van theorie en praktijk aangeboden met workshops en coaching door de programmeurs en curatoren van Eye, door externe experts, docenten en bovenal door de filmmakers en de kunstenaars, wier werk in Eye gepresenteerd wordt.


Het praktijkdeel bestaat uit het zelf maken en organiseren van programma’s en evenementen, het schrijven van teksten/verantwoordingen, het maken van communicatie­ en educatieplannen, uit excursies en werkbezoeken. Veel ruimte en aandacht zal worden ingebouwd voor research en reflectie en ontmoetingen met professionals uit de filmindustrie en museale wereld.


Streven is ook dat de opleiding impact heeft op de film­ en cultuursector als geheel en dat de opleiding na verloop van tijd een kwaliteitsstempel krijgt, en zo garant staat voor het opleiden van vakkundige en getalenteerde jonge mensen. Belangrijker dan opleidingsniveau en werkervaring is de motivatie, het talent en de passie voor filmcultuur en de kunst van het bewegend beeld.

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum

'Wij zijn zeer verheugd dat de opleiding voor filmprogrammeurs van start kan gaan dankzij de toekenning van Fonds 21 EXTRA. Een dergelijke opleiding bestaat nog niet in Nederland. Voor eerdere programma’s en tentoonstellingen heeft Eye wel gewerkt met externe programmeurs. Maar veel van deze samenwerkingen zijn van korte duur en incidenteel, terwijl de toekomst vraagt om structurele betrokkenheid en investeringen in een nieuwe, diverse en jonge generatie programmeurs. Die krijgen nu de ruimte in Eye.'

 

 

Henk Christophersen, algemeen directeur Fonds 21

'Als betrokken fonds zetten wij ons actief in om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Het steunen van het meerjarige opleidingstraject van Eye is hier een goed voorbeeld van. Met het opleiden van een diverse groep jonge programmamakers en verhalenvertellers zet Eye stevig in op het betrekken en bereiken van een nieuwe generatie cultuurliefhebbers. We zijn er dan ook trots op hier een bijdrage aan te kunnen leveren.'

 

Over Fonds 21

Fonds 21 is een ondernemend en betrokken fonds dat met een jaarlijks donatiebudget van 10 miljoen euro projecten steunt op het gebied van Kunst & Cultuur, Jongeren & Maatschappij en Kunst & Educatie.

 
Onder de naam Fonds 21 EXTRA maakt het fonds 15 miljoen euro extra vrij voor initiatieven die buiten de kaders van het reguliere beleid vallen, om verschillende sectoren toekomstbestendig te maken en verschraling van het aanbod tegen te gaan. Met Fonds 21 EXTRA biedt het fonds noodhulp, maar wil het bovenal de kansen benutten die de huidige tijd zichtbaar maakt. Zo wil Fonds 21 eraan bijdragen dat het Nederlandse publiek nu en in de toekomst kan genieten van kunst en cultuur en dat jongeren kunnen blijven deelnemen aan projecten die hun maatschappelijke kansen vergroten.

Over Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. De collectie van Eye omvat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale films en een veelvoud aan affiches, foto’s, filmapparatuur, boeken en persoonlijke archieven, waaronder de vermaarde Unesco-werelderfgoedcollectie van filmpionier Jean Desmet. Eye bewaart, restaureert en presenteert film; van klassiekers, kaskrakers en vroege avant-gardefilms tot en met de allernieuwste VR-experimenten.


In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma’s die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis, tot aan de meest actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Het filmmuseum toont film in al zijn diversiteit en promoot de Nederlandse film en filmcultuur in binnen- en buitenland. Ook stimuleert Eye het begrip van en de liefde voor film met educatieve programma’s, in samenwerking met het onderwijs en de filmindustrie.


Dit nieuwsbericht maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Fonds 21 EXTRA