Webdocumentaire Asielzoekmachine, confronterend en informatief
De webdocumentaire van De Asielzoekmachine geeft op een informatieve en confronterende manier inzicht in de weg die asielzoekers in Nederland afleggen. Hoe werkt het vluchtelingenbeleid in Nederland? En hoe zouden we eigenlijk willen dat het werkt? Ook de kijker kan zijn mening geven.
Verhaallijnen
Met korte filmpjes, feiten, verhalen en interviews word je als bezoeker langs verschillende verhaallijnen geleid. Van de routes die vluchtelingen afleggen via land, tot de aankomst van asielzoekers op Schiphol, en in detentie- en opvangcentra. Wat is het verschil tussen een vluchteling en een asielzoeker? Hoe gaan we nu met ze om en hoe deden we dat vroeger?
Deze bijzondere webdocumentaire is gemaakt door ervaren, bevlogen en erkende makers. De regie is in handen van Eefje Blankevoort en Els van Driel, initiatiefnemers van De Asielzoekmachine.
Het project
De Asielzoekmachine onderzoekt het asielbeleid in Nederland en heeft tot doel om iedereen - vluchtelingen, burgers, beleidsuitvoerders en criticasters - mee te laten denken over de vormgeving van het asielbeleid. De Asielzoekmachine werd op 30 maart 2016 gelanceerd in Amsterdam. Tot aan de slotbijeenkomst in Den Haag op 20 juni worden er naast de webdocumentaire ook een televisie- en radiodocumentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten in het hele land georganiseerd.
Waarom steunt Fonds 21 dit project?
De Asielzoekmachine is een zeer veelomvattend project, met een hoge urgentie en sterke maatschappelijke relevantie. Het is een project op het raakvlak van onderzoeksjournalistiek, documentairefilm, fotografie, beeldende kunst, interactieve media en burgerparticipatie. De multidisciplinaire en transmediale aanpak en vorm zijn vernieuwend en essentieel om daadwerkelijk maatschappelijke impact te kunnen bewerkstelligen. De makers geven zo een breed publiek de kans een gefundeerde mening over het asielbeleid te vormen.