Future Collective: De jongerenraad van Fonds 21

De pilot voor een gloednieuwe jongerenraad van Fonds 21 is van start gegaan! Maak kennis met Future Collective. Wij zijn een groep van 8 enthousiaste jongeren die staan te popelen om onze stem te laten horen, en belangrijke kwesties aan te pakken. Met onze diverse achtergronden en unieke perspectieven willen we echt iets betekenen voor Fonds 21.

 

Op deze pagina kun je alles over ons volgen. We delen updates over onze projecten, vertellen waar je ons kunt vinden, en laten zien welk impact we maken. We komen op voor wat jongeren echt belangrijk vinden. Samen zetten we ons in voor een positieve impact!

 

 

Veelgestelde vragen

Waarom een jongerenraad?

Jongeren zijn de belangrijkste doelgroep van Fonds 21. Als we projectaanvragen beoordelen, kijken we of jongeren echt betrokken zijn bij hoe een project wordt bedacht én uitgevoerd. Het is voor ons belangrijk om ook als organisatie te kijken hoe we jongeren actief kunnen laten meedoen in wat we doen en hoe we onze beslissingen nemen. Het resultaat hiervan is een eigen jongerenraad.

Hoe is Future Collective tot stand gekomen?

Het opzetten van de jongerenraad begon in 2023 met een aanpak van co-creatie waarbij jongeren vanaf het begin betrokken waren. Onder begeleiding van de Nationale Jeugdraad (NJR) zijn meerdere ontwerpsessies georganiseerd om de wensen en behoeften van de jongeren in kaart te brengen. Deze sessies leverden waardevolle ideeën en suggesties op die hebben geleid tot de ontwikkeling van een pilotprogramma dat in de zomer van 2024 van start is gegaan.

Waar houdt Future Collective zich mee bezig?

Binnen Future Collective vervullen we diverse rollen. We bezoeken projecten, helpen bij het organiseren van evenementen, voeren doelgroeponderzoeken uit, promoten Fonds 21 (en de jongerenraad) via flyers, brochures en sociale media, en bovenal geven we advies vanuit het perspectief van jongeren.

Wie zitten er in Future Collective?

Hassiba Lhajoui (20, zij/haar) is onze Projectleider. Zij zet zich al jarenlang in voor jongerenparticipatie. Ze is zelf ook onderdeel van jongerenparticipatie platform Noordvoerders in Tilburg. Haar droom voor Noordvoerders is: “Dat we overbodig worden, doordat jongerenparticipatie inherent is aan alles.” Future collective is dan ook een belangrijke stap richting het realiseren van deze ambitieuze visie. Jongeren intern en duurzaam betrekken, in plaats van extern en eenmalig.

 

Cid Doerga (18, hij/hem) is onze Community Manager. Hij doet de studie Fine art and Design in Education, en als toekomstig docent vindt hij kunst en cultuur essentieel in de ontwikkeling van jongeren. Via Future Collective zet hij zich hier ook fors voor in. Hoe bereiken we jongeren? En waarmee spreken we ze echt aan?

 

Noah Bakker (18,  hij/hem/die/diens) is onze Creative. Hij heeft hiervoor al stage gelopen bij Fonds 21, waar hij veel geleerd heeft over het effect van de kunst en cultuur sector op jongeren. Dit motiveerde hem om zich hier nog meer voor in te zetten, en daarom heeft die besloten om verder te gaan bij Fonds 21 binnen Future Collective.

 

Hester Vlasblom (22, zij/haar) is één van onze Beleidsadviseurs. Zij vindt het belangrijk dat jongeren ook echt zelf hun ideeën en meningen kunnen laten horen binnen organisaties en projecten die gericht zijn op de ondersteuning van jongeren. Fonds 21 geeft met deze jongerenraad hier ook echt de kans voor, en daarom heeft zij zich aangemeld.

 

Marijn Reinders (19, hij/hem) is onze andere Beleidsadviseur. Hij wilt een actieve rol spelen in jongerenparticipatie. Hij wilt zijn eigen stem laten horen, leren van anderen, en invloed uitoefenen op beslissingen die jongeren aangaan. Daarnaast biedt Future Collective hem een kans om nieuwe gemeenschappen te vormen, kansen te creëren voor anderen, en een positieve impact maken op de toekomst van onze generatie.

 

Bram Roelofs (22, hij/hem) is onze Secretaris. Afgelopen jaar heeft hij deelgenomen aan Take pArt, een jongerenproject van het Dordrechts Museum dat inmiddels al 10 jaar wordt gefinancierd door Fonds 21. Hij vond dit een inspirerende ervaring en is veel meer gaan inzien wat het belang is van de stem van jongeren binnen de culturele sector. Hij wilde hier meer over weten en aan bijdragen, dus toen kwam Future Collective op zijn pad.

 

Rosa Boer (22, zij/haar) is onze één van onze Future directors. Zij vindt het belangrijk dat de stem van jongeren gehoord en vertegenwoordigd wordt, zowel binnen als buiten de culturele sector. Bij Fonds 21 is dat al helemaal van belang, omdat alle projecten directe raakvlakken hebben met jongeren. Ze kijkt er naar uit om samen met de rest van Future Collective te werken aan verdere implementatie van de medenzeggenschap van jongeren in het toekomstige beleid en visie van Fonds 21. 

 

Raven Staal (19, hij/hem) is onze andere Future director. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontplooid in de kunst- en cultuur sector. Hij was een Blikopener bij het Stedelijk Museum Amsterdam en vertegenwoordigde de stem van jongeren op EU-niveau. Na deze mooie kansen hoopt hij zich verder te onwikkelen aan de back-end. Hij ziet zijn rol in jongerenpatricipatie als een waardevolle fundatie om op voort te bouwen.

 

Bekijk: 'Uitgebreider kennismaken met de leden?' onder aan deze pagina voor meer informatie!

Hoe kan ik met jullie samenwerken?

Ben je met een project bezig bent waar je ons perfect in ziet passen of waar je onze input/mening voor wilt hebben? Dan kan je zeker contact met ons opnemen! Je kan dan terecht bij onze Community Manager Cid Doerga via ciddoerga06@gmail.com.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Zijn er andere vragen omhoog gekomen die wij nog niet beantwoord hebben? Stuur dan gerust een mailtje naar jongerenraad@fonds21.nl met je vraag. Heb je een vraag voor een specifiek lid? Kijk dan in “Uitgebreider kennismaken met de leden?” voor onze individuele contactgegevens.